Výprodej! Kakaové boby nepražené Pobřeží Slonoviny Zobrazit větší

Kakaové boby nepražené Pobřeží Slonoviny

Nový produkt

Datum minimální trvanlivosti do 1.1.2019

Více informací

2 ks

Skladem

Upozornění: poslední kusy skladem!

Zakoupením tohoto produktu získáte až 6 věrnostních bodů. Za obsah Vašeho košíku získáte celkem 6 věrnostních bodů , které mohou být převedeny na slevový kupón v hodnotě 1 Kč.


69 Kč

-20%

86 Kč

  • 100g

Více informací

100% nepražené kakao, pravá čokoláda v té nejčistší a nejzdravější podobě.

Kakaové boby sekané jsou z Pobřeží Slonoviny. Jsou jemně fermentované, tudíž si zachovávají typičtější čokoládovější aroma. V nabídce máme i kakové boby z Indonésie, jenž prošly hlubokou fermentací a jejich chuť je velmi jemná,ale ne tak čokoládová. Všeobecně kvalitnější a gurmánštější jsou kakaové boby z Pobřeží Slonoviny. Oboje máme v nabídce a je jen na Vás jakým dáte přednost. 

Kdo si dnes dokáže představit svět bez čokolády. Jen málo z nás. Avšak není tomu tak dlouho, co jsme mohli začít brát čokoládu jako samozřejmost. V r. 1519 španělský dobyvatel Hernando Cortéz objevil tajemství nápoje vládce Aztéků. Nápoj byl tmavý, hořký z vysoce ceněných kakaových lusků. Za 100 kakaových lusků se v té době dal koupit jeden zdravý otrok. Už to napovídá tomu, proč Aztékové drželi tmavý nápoj v tajnosti před celou Evropou. V 16. st. se uskutečnila snaha dovézt z Mexika do Španělska 200tun kakaových lusků, nicméně několik lodí bylo zajato a tajemství po 100 letech prozrazeno. V průběhu 17. st. se s kakaem seznámil zbytek Evropy. Nejvíce ji opěvovalo Holandsko, Švýcarsko, Anglie, Belgie,… Až do 19. st. se čokoláda konzumovala jako nápoj, ale už s přidáním cukru, či mléka. Ovšem vždy jako tekutina. Je tomu teprve cca 150 let, kdy lidstvo přišlo na bonbony, tabulkové čokolády - přesně tak, jak je nám známa čokoláda dnes.

Kakaové boby jsou výchozí surovina na výrobu čokolády, avšak… Většina z nás vnímá čokoládu jako nutné nezdravé mlsání - nutné proto, že čokoláda tvoří až 1% spotřeby potravin západní civilizace, avšak s kakaovými boby je tomu diametrálně jinak. Kakaové boby se řadí mezi SUPER FOOD a jejich vlastnosti jsou nezanedbatelné.

Kakaové boby - Theobroma cacao

Český botanický název: Kakaovník pravý 
Běžný název: : Kakaovník, kakao, cocoa tree, cacao tree, kakaw (Máyové), cacao de Chuao. Cupuacu a cupulate (velmi podobné jako cacao, avšak z příbuzné rostliny Theobroma grandiflorum). 
Latinský název: Theobroma cacao 
Rozšíření: Afrika, Asie, Austrálie, Evropa, Jižní Amerika, Severní Amerika

Kakaové boby - Theobroma cacao

Kakaové boby jsou pochutina s významnými terapeutickými účinky.

Botanický popis rostliny:

Kakaovník je vždy zelený strom dosahující výšky až 10 metrů. Má široký kmen z něhož vyrůstají plstnaté větve. Na nich rostou lesklé, avšak tmavé listy, jejichž tvar je podlouhlý, protáhlý a délka může dosahovat až 30 centimetrů. Květy jsou oboupohlavné, bílé, vyrůstají z kmenu nebo větví, kakaovník kvete několikrát do roka. Plodem je bobule, která má až několik desítek centrimetrů na délku, se žlutooranžovou barvou. Uvnitř plodu je několik přehrad, obvykle takto vznikne 5 velkých komor, v nichž je 5-14 vajíčkovitých a plochých semen - kakaových bobů.

Původ a rozšíření:

Nejvěrohodnější jsou historické prameny, které označují za původní krajinu kakovníku oblast Jižní Ameriky. Zde byl zřejmě pěstován od dob, kdy na Starém kontinentu probíhala tzv. Antika. Dnes se za cílem zisku pěstuje v tropických oblastech celého světa, přičemž nejvíce se do světa vyváží z Brazílie, Ghany a Pobřeží slonoviny.

Využití:

Po fermentaci a následném lisování se odděluje kakaové máslo (tuková složka, které se dále využívá ve farmacii, kosmetice a při výrobě cukrovinek) a kakový prášek.

Theobromin, který má největší terapeutické využití, je podobný theofyllinu nebo kofeinu, vykazuje však méně výrazný účinek na centrální nervový systém. Spíše účinkuje na srdce a má mírný stimulační (povzbuzuje) účinek na jeho aktivitu. V kontextu kardiovaskulárního systému mírně snižuje tlak roztažením cév. Tímto mechanismem se zvyšuje odchod moči, a proto se v historii běžně a dnes také v některých případech využívá při léčbě vysokého krevního tlaku (disponuje diuretickým účinkem). V historickém pojetí byl běžně využíván při léčbě aterosklerózy, anginy pectoris a vaskulárních chorob. Dlouhodobý účinek na kvalitu života a vliv theobrominu na morbiditu pacientů je dnes klinicky sledován při léčbě hypertenze. V roce 1916 byl konkrétně popsán jako lék první volby v léčbě edémů (otoků), anginózních atak a degenerativní angině pectoris.

U krys a dalších hlodavců, jejichž sekvence DNA je v mnoha genech podobná s lidskou, se očekává potenciál k prevenci rakoviny různého typu při vyšší dávce theobrominu. Tyto zkoušky jsou však zatím v procesu.

Význam theobrominu v čokoládě/kakau je někdy i spojený s mýty a lidskou představivostí. Tradičně se přisuzuje právě této látce její význam jako afrodiziaka. Co je však doložené je dopad na kardiovaskulární systém. Mírný stimulační na srdce a mírný vasodilatační (rozšíření cév), snižující tlak krve, což by se mohlo využít terapeuticky např. u srdečního selhání, nicméně v dnešní době zdravotnictví disponuje účinnějšími látkami. Theobromin je však užitečný v samoléčení v rámci diety.

Britská studie testovala 1 000 mg theobrominu (zhruba 71 g tmavé čokolády) k léčbě suchého kašle u dospělých pacientů, přičemž využívala jeho tlumící efekt na nervu vagu. Tento účinek porovnávala ke kodeinu (běžné opiodní antitusikum). Výsledky vyšly zajímavé a byly využity při syntetizování theobrominového derivátu, který by mohl časem být dostupný v lékárnách. Uvolňuje dýchací cesty a je proto i vhodným kandidátem při asthmatických projevech a potížích s dýcháním (samozřejmě nikdy jako první pomoc).

Mírná spojitost je mezi pravidelným užíváním theobrominu a zmenšením zvětšené prostaty a s ní spojených obtíží (snížená frekvence symptomů, snížení závažnosti). Má se za to, že by theobromin mohl uvolňovat svalové spazmy v močové trubici, uvolňovat napětí a zprůchodnit urogenitální cesty.

Ovšem to nejdůležitější. Nepražené kakaové boby obsahují látky přímo ovlivňující psychickou pohodu a výkonnost organismu. Díky působení kanabinoidu anandaminu, esenciální aminokyseliny tryptofanu, fenylalaninu a theobrominu dochází k vyplavení několika hormonů mj. serotoninu, jenž mají jako komplex za následek - pocit uvolnění, štěstí, klesnutí hladiny stresových hormonů a zároveň mírnou stimulaci, podněcující k další tvořivosti. Kakaové boby se v tomto stávají skvělým antistresorem a adaptogenem. Pocit uvolnění a mírná stimulace se dostaví již velmi brzy po požití kakaových bobů – řádově do několika desítek minut. Dojde k rozjasnění očí, mysli a ke zvýšení chuti do práce. Kakaové boby se tímto stávají skvělým pomocníkem při studiu, či psychicky a fyzicky náročných zaměstnáních a úkonech.

Účinné látky:

Sekvenční genová analýza detekovala více než 23 000 syntetizovaných proteinů v plodu kakaa. Mnoho z nich slouží k biochemickým dějům, některé z nich vytvářejí obsahové látky (metabolity) jako jsou flavonoidy, aromatické terpeny a alkaloidy. Také jsou zastoupeny polyfenolické látky, které zaujímají až 10% sušiny.

Právě nejvýznamnější obsahovou látkou kakaovníku pravého je látka alkaloidní povahy, theobromin, který má podobné účinky jako kofein. Pozor si dáváme při koupi kakaového prášku, který prošel pražení, obsahuje až 20x méně těchto účinných látek.

Tradiční dávkování:

Kakaové boby, ať už v podobě sekané, pražené či nepražené lze konzumovat namísto čokolády. Nikdy jich nesníte tolik, jako sladké čokolády, která nemá takřka s čokoládou nic společného, protože okamžitě způsobují pocit plnosti.

Bývá pravidlem, že pokud je užíván theobromin v kakaovém extraktu, předpokládá se zhruba 200 mg množství theobrominu v 1,0 gramu kakaového extraktu. Tento se užívá 1-2 x denně v dávce 200-600 mg vždy 30 minut před jídlem, není však doporučeno po 19:00, působí totiž podobně stimulačně jako kofein, a pacient má poté potíže s usnutím. Strategie dávkování je doporučována od menších dávek (v našem případě 200 mg 1x denně) a s postupem týdnů lze přidávat na intenzitě a dávce (2. týden 200-400 mg 1x denně, 3. týden 200-600 mg 1x denně, od 4. týdne lze zvyšovat pravidelně). Je důležité upravit dávkování s rozumem podle toho, jak každému toto dávkování "sedí" a jak ho snáší. Další informací, kterou nesmíme opomenout, je připomenutí, že pokud se fytoterapie užívá dlouhodobě (a pouze dlouhodobě je vhodné!), tak očekávejte výsledky v dlouhodobějším horizontu - možno i třeba po řadě týdnů, po měsíci. Nelze očekávat výsledek ihned.

 Pěstování:

V dnešní moderní době se kakao zemědělsky pěstuje na ploše kolem 69 000 km2, přičemž se množství zpracovaného kakaa za posledních 20 let zdvojnásobilo na zhruba 3,5 milionů tun. Běžný strom začíná zpravidla plodit až po čtvrtém roce jeho života. Za kalendářní rok mu dokáže vyrůst průměrně 1000 květů, avšak pouze několik desítek plodů. Celkem z asi 1200 kakaových bobů lze vyrobit 1 kg čisté kakaové pasty.

Zákazníci, kteří si koupili tento produkt, přidali do košíku také: