Máta peprná - nať Zobrazit větší

Máta peprná - nať

Nový produkt

Skladem u dodavatele

Zakoupením tohoto produktu získáte až 24 věrnostních bodů. Za obsah Vašeho košíku získáte celkem 24 věrnostních bodů , které mohou být převedeny na slevový kupón v hodnotě 3 Kč.


32 Kč

  • 1000g
  • 50g

Více informací

Ta nejkvalitnější máta peprná - peprmintová.

Máta peprná je bylina dosahující výšky až jednoho metru, známá pro svoji silnou aromatickou vůni.

Kromě chuťového zážitku po pozření kvalitního nálevu, je užívána především pro svůj blahodárný účinek na trávicí trakt. Starý zvyk podávat po jídle snítku máty na lepší trávení není tedy beze smyslu. Ve všech herbářích můžeme nalézt zmínky o mátě jako prostředku spojeném se zažíváním. Ať už se jedná o podporu trávení, sekreci žluči v játrech, a celkové střevní a zažívací zdraví.

Zmínky o užívání pro tyto účely máme již ze starověkého Egypta, Izraele, Řecka i Říma. Je označována za antioxidant, přispívající k čištění organismu. Máta podporuje zdraví jater a žlučníku. Máta peprná má vliv na duševní pohodu, používá se při relaxacích, harmonizuje spánek. Mezi další vlastnosti máty peprmintové patří schopnost podporovat přirozenou obranyschopnost, má vliv naimunitní zdraví. Tradiční využití máty spočívá také v udržování zdraví cest dýchacích a podpory normálního zdraví srdce. Je známo, že máta přispívá k udržení zdraví močových cest a ledvin.

Tradiční použití: Jednu až dvě čajové lžičky sušené máty peprné přelijeme 250 ml horké vody a louhujeme 5 - 10 min. Užíváme 2 - 3x denně.

Jak máta peprná tak marocká máta je neškodná a tudíž velice vhodná a oblíbená u malých dětí.

Surovina pro přípravu bylinného čaje - nálevu

Máta peprná - Mentha piperita

Český botanický název: Máta peprná 
Běžný název: máta, máta pepřová, nána,balšám 
Latinský název: Mentha piperita 
Rozšíření: Afrika, Asie, Austrálie, Evropa, Jižní Amerika, Severní Amerika

Máta peprná - Mentha piperita

Máta je tradiční bylina s širokým využitím v medicíně a potravinářství .

Botanický popis rostliny:

Máta peprmintová je aromatická asi 10-90 cm vysoká bylina, která má větvenou nadzemní lodyhu, ale i podzemní část. Větvičky jsou chlupaté a hranaté. Listy jsou protistojné, kopinaté nebo obdélníkovité se zoubkovaným okrajem. Barva přechází od tmavě zelené přes šedou v růžovomodrou. Květy jsou bílé nebo růžové. Plodem je oříšek obsahující 1-4 semínka.

Původ a rozšíření:

Samotný rod máty obsahuje zhruba 18 druhů máty. Ty byly považovány za jeden druh až do r.1696 kdy je rozdělil britský botanik John Ray. Některé jsou volně rostoucí, jiné jsou uměle pěstované a kultivované. Původ máty je zřejmě v Evropě a Asii, odkud se bylina rozšířila skoro po celém světě. Oproti jiným rostlinám je velmi agresivní a velmi rychle se množí a rozšiřuje . Zprávy o užívání máty máme již z dob starověkého Egypta. V nejstarším lékařském textu "Erbesově papyru" je máta zmiňována pro své tišící účinky na žaludek. V Palestině se užívalo máty jako platidla daní. O platbě desátek z máty máme zprávu z bible (Lukáš 11:42). Ve starověkém Řecku se máta stala součástí mytologie, kdy byla žárlivou manželkou Pluta Persefonou, proměněna krásná nymfa Mintha v mátu (odtud latinský název máty). Plutu jí již nedokázal vrátit podobu, ale zapříčinil, aby bylina nádherně voněla. Máta se stala jednou z nejběžněji užívanou bylinou a nejdeme ji snad bez výjimky v každém herbáři.

Využití:

V kuchyni a kulinářství se používá sušený nebo čerstvý list obsahující mentol. Listy mají svěží, sladkou chuť s chladivým aftertastem. Peprmint se používá v nápojích, sirupech, sladkostech a zmrzlinách.

V severní Africe se tradičně používá v osvěžujícím čaji Tuareg. Alkoholické nápoje typu mojita se bez peprmintu také nemohou obejít. Peprmintové oleje a mentol jsou využívány v zubních pastách, žvýkačkách, ústních vodách, nápojích, dezinfekčních vodách, atd…

Tradičně se máta používá na zahánění bolesti žaludku a hrudníku, v domácím prostředí se setkáme s použitím máty k žaludeční úlevě. Již ve starověku byla po jídle podávána snítka máty na lepší trávení. Ve středověku byla máta užívána k čištění a bělení zubů. V lidovém léčitelství se máta používá k odvodnění, uklidnění pokožky (v kombinaci s kafrem po hmyzím bodnutí), bolestem břicha a nechutenství, tlumení zažívacích potíží, ke zmírnění rýmy a škrábání v krku u nachlazení a k odehnání škodného hmyzu (repelent).

Oproti placebu se peprmintový olej v tobolkách vyznamenal při potlačení příznaků u 75% pacientů trpícíchdráždivých tračníkem. Autoři se spekulují nad významností jeho účinku k vytvoření další univerzální volby v léčbě tohoto onemocnění. Doložen byl i účinek na specifické receptory v tkáňových vláknech, čímž se potvrdil vliv na utišení bolesti v trávicím traktu.

V německých dokumentech se doporučuje peprmintový olej k nápomoci jako spasmolytikum (uvolnění křečí a bolesti v trávicím traktu a žlučníkových cestách). Běžně se používá k uklidnění dýchací cest při zánětlivých onemocnění a k dezinfekci ústní sliznice. Tento olej se dále přidává do směsí snižující svalové bolesti. Silice z máty má také účinek ke stimulaci produkce žlučníkových kyselin.

Místní mazání peprmintového oleje na hrudníku nebo v okolí obličeje se doporučuje u malých dětí ke zvýšení objemu dýchaného vzduchu, snížení průduškových spasmů a akutních dýchacích potíží související i s alergickými potížemi.

Obecně se soudí, že přípravky obsahující siličný olej máty peprné by neměl přesahovat 1% složení celého preparátu, nicméně výsledky toxikologických studií se liší a rozlišují jednotlivé druhy a samozřejmě dávku, ve které byl přípravek užit.

Účinné látky:

Peprmint obsahuje velké množství mentolu. Esenciální olej dále obsahuje methnon a mentylové estery. V sušené bylině se nachází zhruba 0,04 hmotnostních % silice, v té je 10-50% objemového podílu mentolu. Peprmintový olej obsahuje malé množství limonenu, caryophyllenu a pinenu.

Tradiční dávkování:

V sušené i čerstvé formě je vhodný výluh (zhruba 10-15 minutový), který se může popíjet 2-3 denně. Čistá silice se může nakapat do čaje nebo čisté vody 10-15 kapek nebo na kostku cukru. Stejně tak lze silici nakapat na kůži a jemně promasírovat.

 Pěstování:

Všechny druhy máty dávají přednost vlhkým prostředím blízko vodního zdroje s částečným stínem. Mohou však růst i na plně osvětleném místě. Dobré počasí a vyšší teploty podporují tvorbu silice. Sazenice se vybírají pouze ze zdravých porostů na jaře (možno také na podzim) roztržením starých trsů. Vysazují se v řádkách s odstupem 20-30 cm. Sklízí se celá nať máty, když dosáhne 30 cm výšky, lze sklízet pouze listy. Pozor na přemnožení máty, velmi rychle se totiž rozrůstá.

K destilaci je vhodnější používat zavadlou rostlinku (čerstvá má horší výsledky v destilaci). Suší se ve vzdušných místech ve stínu.

Zákazníci, kteří si koupili tento produkt, přidali do košíku také: