Haritaki plod mletý 100g Zobrazit větší

Haritaki plod mletý 100g

haplml100

Nový produkt

Datum minimální trvanlivosti do 1.1.2019, 12.10.2019

Více informací

8 ks

Skladem

Zakoupením tohoto produktu získáte až 12 věrnostních bodů. Za obsah Vašeho košíku získáte celkem 12 věrnostních bodů , které mohou být převedeny na slevový kupón v hodnotě 1 Kč.


129 Kč

Více informací

Haritaki - Terminalia chebula

Haritaki je opadavý mohutný strom s oválnou, košatou korunou dorůstající výšky až 30 metrů. Domovinou mu je jihovýchodní Asie.

Přesný překlad haritaki zní „odplavuje, odnáší“. Haritaki je doporučováno pro podporu přirozené obranyschopnosti organismu – imunitního systému, udržení normálních funkcí trávení, zažívání, vylučování a jater. Blahodárné účinky byly zaznamenány na nervový systém, smysly, mysl a odbourávání stresu. Haritaki působí jako antioxidant, podporuje reprodukční funkce, udržuje přirozené zdraví pleti a přispívá k udržení normálních funkcí kardiovaskulárního, respiračního a močového systému. Haritaki má vliv nametabolismus glukózy a hladinu cholesterolu v krvi.

Tradiční užití: 
Jednu malou čajovou lžičku prášku rozmícháme ve 200 ml studené vodě a vypijeme. Užíváme 1x denně. 
TIP na přípravu: Do sklenice s práškem přidáme pouze 2x více vody nežli prášku a rozmícháme na pastu, kterou rozředíme tekutinou – nevznikají hrudky.

Země původu: Indie

Upozornění: Není vhodné pro těhotné a kojící ženy.

Surovina pro přípravu bylinného čaje – nálevu.

Haritaki - Terminalia chebula

Český botanický název: Vrcholák tříslovinný 
Běžný název: Vrcholák, chebule, Chebula, Myrobalan, aLalekaayi, Aralu, Kadukkai, Xilikha, Chebulic Myrobalan, he zi, Himmej, haritaki, A-ru-ra, horitoki, Karakkaya 
Latinský název: Terminalia chebula 
Rozšíření: Afrika, Asie

Haritaki - Terminalia chebula

Tradiční bylina Ayurvédy vhodná k léčbě trávicích obtíží.

Botanický popis rostliny:

Terminalia chebula je až 30 metrů vysoký opadavý strom, který mívá mohutný kmen až s 1 metrem v průměru, s tvrdým a objemným dřevem. Listy haritaki jsou až 30 cm dlouhé a 2-4 cm široké, střídavé nebo protistojné, jednoduché, oválné a zašpičatělé ke konci. Květy jsou bílé nebo žluté s vysoce aromatickou vůní. Plodem haritaki je 3-6 cm dlouhá a 1,2-2,5 cm široká peckovice s pěti podélnými rýhami, které ji dělí na pětihranný útvar. Po dozrání má plod žlutohnědé zbarvení, uvnitř mezokarp má vláknitou strukturu a pevnou konzistenci.

Původ a rozšíření:

Terminalia chebula - haritaki má svoji domovinu oblast jižní Asie od Indie k hranicím dnešního Nepálu k jihozápadní části Číny (provincie Jinan, Yunnan). Dnes je haritaki rozmístěné prakticky po stejné ploše od celého indického poloostrova přes Bangladéš, Srí Lanku, na východ po Malajsii a Vietnam. Vyskytuje se běžně v opadavých suchých lesech indického subkontinentu do nadmořské výšky 900 metrů nad mořem. Existují i záznamy z Himalájí, kde se některé odrůdy vyskytují v nadmořské výšce 1500 m.n.m. Dnes se haritaki pěstuj v tradičních zemích jihovýchodní a jižní Asie, některé odrůdy se však rozmohly i na území Turecka nebo Egypta.

Využití:

Ayurvéda jako taková je stará téměř 5000 let a jeví se jako tradiční základnou antické kultury Indie. Dnes je západní medicína nasycena mnoha úspěchy, které jsou však na druhé straně vyvažovány nežádoucími účinky léčiv a "drastickými" přístupy, které některé pacienty odrazuje, a proto se dnes přistupuje k alternativním léčebným postupům. Podle Světové zdravotnické organizace se dnes na celém světě přistupuje až z 80% celkového množství léčivých přípravků právě k léčivým bylinám, z nichž Terminalia chebula - haritaki si ve velké míře získala úctu a obdiv vědeckých a akademických pracovníků a výzkumníků. Chebule je dodnes značně využívána v Ayurvédě, v Unani a dokonce se také uznává v homeopatii.

V lidové medicíně, která zahrnuje oblast Indie a jihovýchodní Asie se haritaki užívá při mnoha neduzích. Haritaki má mnoho léčebných vlastností, nejdůležitější je však z pohledu indické medicíny odstranění ámy ze zažívacího traktu, čímž je výborným prostředkempři zažívacích potížích. Samostatné haritaki je proto vhodným kandidátem při potřebě ayurvédské bylinyke zlepšení trávení a vstřebávání cenných látek z potravy. Různým mechanismem (veliká škála obsahových látek) jeter. Haritaki je schopno urychlovat zpracování potravy v žaludku a pomáhá optimalizovat metabolismusReguluje činnost tlustého střeva a v závislosti na dávce upravuje stav průjmu i zácpy.

Haritaki má dle tradiční medicíny indického poloostrova desinfekční účinkyomlazující účinek na střeva a plíce avyživující efekt na mozek a nervy. Vyživení centrální nervové soustavy vede ve výsledku kpodpoře inteligence a psychické rovnováhy. Léčitelé aplikující indickou medicínu argumentují, že haritaki napomáhá nabýt dlouhověkostistimuluje funkci smyslových orgánů, běžně jej používají při chronických horečkáchjako antipyretikum, k odstranění hnisu při kožních chorobách, aplikují haritaki na oční víčka při zánětech spojivek a pomáhá stahovat zanícené povrchy tkání. Terminalia chebula neboli haritaki je v jihovýchodní Asii doporučována k posílení srdeční funkce, k potlačení pocení a při bolestivých menstruacích. Vrcholák tříslovinný se užívá samostatně nebo je součástí bylinných směsí jako je Triphala (detoxikační/očišťující kůra), kaqul, ayur lean, nutrijam, tarika olej, ashwaqandhaishta a další...

Listy, kůra a plod haritaki vykazují značnou antioxidační aktivitu vzhledem k vysoké koncentraci fenolických látek, které jsou za tento účinek zodpovědné. Vodný extrakt haritaki zpomalil aktivitu xanthin oxidásy a potlačuje aktivitu DPPH radikálů. V dalších pracích fenolické formuly extraktu z haritaki inhibovaly hemolýzu zapříčiněnou volnými radikály, oxidem dusnatým, lipidových, hydroxylových peroxidů a superoxidových radikálů (vše měřeno in vitro v různých dávkách). Testovány byly různé extrakty haritaki, z nichž některé dosahovaly lepší charakteristiky než alfa-tokoferol (izomer vitaminu E) a dosud byly zjištěny 4 obsahové látky plodu haritaki, které vykazujíantioxidační efekt.

Další slibný účinek obsahových fenolických látek plodu haritaki je potenciál zastavovat aktivní růst rakovinových buněk. Nejvýraznější efekt byl pozorován u kyselin ellagové, tanninové a chebulové. Ethanolový i vodný extrakt plodu haritaki zpomalil buněčnou proliferaci a někdy podnítil cílenou buněčnou smrt v závislosti na dávce u několika maligních buněčných lidských linií rakoviny prsu, osteosarkomu a prostaty. Slibnýantirakovinný efekt plodu haritaki v patřičné dávce však musí být dále zkoumán ke zjištění patřičné dávky a optimální doby terapie. Zdá se tedy, že haritaki významně pomáhá přirozené obranyschopnosti lidského organismu.

Je napsána řada studií, které popisují potenciální efekt vodných nebo ethanolových extraktů kyselin chebulové a neochebulové získaných z plodů haritaki posilovat či stimulovat hepatoprotektivní účinek. Zjistilo se totiž, že tyto obsahové látky jsou schopny preventivně ochránit jaterní tkáň vůči vystavení podaných léčiv rifampicinu, isoniazidu, pyrazinamidu nebo jejich kombinaci po dobu 12 týdnů. Hepatoprotektivní efekt je zdokumentován i u vodného roztoku proti látkám škodícím jaterní tkáň. Zdravotnické organizace západních států dosud pouze zaznamenávají, že obsahové látky plodu haritaki přispívají k normálnímu zdraví jater.

Na zvířecích modelech s určitostí a jistou observací u lidí se již určitou dobu pozoruje kardioprotektivní účinekobsahových látek plodu haritaki vůči vystaveným látkám nebo preventivně před vystavením látek. Extrakty z haritaki byly podávány buďto před vystavením škodlivých látek a zaznamenal se určitý ochranný efekt těchto látek nebo během jejich vystavení. Vystavená látka byla isoproterenol ve formaci s lipidovým peroxidem jako standart prozánětlivého účinku. Kardioprotektivní úinek byl popsán i v jiné studii, která se však na problematiku dívala trochu z jiné perspektivy. Pozorovaly efekt obsahových látek plodu haritaki na možný pokles nenavázaného LDL cholesterolu v plasmě a přišlo se na významnou redukci těchto látek na srdce škodlivých. Z tohoto výsledku se uvádí další důvod pro argumentaci kardioprotektivního účinku. U potkanů byl dokonce prokázánantiaterogenní efekt, čímž se antihypercholesterolický efekt jen potvrzuje.

Extrakty z plodu terminalia chebula - haritaki vykázaly antibakteriální aktivitu proti některým gram-pozitivním a gram-negativním kmenům člověku patogenních bakterií, převážně střevních jako je Clostridium perfingens a Eschrichia coli. Jedna studie dokonce popsala efektivní účinek při útlumu aktivity ureásy Helicobacteru pyroli, což je všudypřítomný agens vyskytující se vždy u rozvoje gastritid, vředů nebo rakovin žaludku a předpokládá se za jeho významnou příčinu. Tímto se obsahové látky z plodu haritaki řadí do skupiny antiulcerotik. Jedna publikace dokumentuje efekt obsahových látek plodu haritaki proti zlatému Staphylokokovi, Staphylococcus aureus, další tento efekt popisuje u zralých semen. Zdá se také, že obsahové látky plodu haritaki potlačují růst a množení Streptococcus mutans, Salmonella typhi, Klebsiella, Shigella a dalších. Efekt proti Str. mutans lze často pozorovat při léčbě zubního kazu pravidelným výplachem úst vodným roztokem plodu haritaki (což bylo potvrzeno i experimentálně).

Další studie popisují efekt obsahových látek ve vodném extraktu haritaki v patřičné dávce vůči houbovým infekcím, tzv. antimykotický efekt , zapříčiněných převážně dermatophyty a kvasinkami. Významný efekt byl prokázán u patogenní Candidy albicans, Epidermophytonu, Floccosu a Microsporu gypseum. Ethanolový a vodný roztok extraktu z plodu haritaki byl také efektivní vůči růstu a aktivitě Candidy albicans rezistentní vůči slabému antibiotiku/antimykotiku clotrimazolu.

Inhibice syntézy oxidu dusnatého pomocí extrahovaných látek plodu haritaki má za následek protizánětlivý a možný antiarthritický efekt, jelikož se zdá, že oxid dusnatý tyto choroby pomáhá způsobovat. Chebulová kyselina se zdá za tento efekt zodpovědná, což se prokázalo na laboratorních zvířecích metodách. Zdá se také, že obsahové látky haritakizvyšují obranyshopnost a odolnost organismu, čímž se účinek jeví jako adaptogennívůči stresorům a jakoantianafylaktický, jelikož pomáhají snižovat zvýšené hladiny histaminu a IgE. Celkově lze soudit, že haritaki přispívá k normálnímu respiračnímu zdraví, protože obsahové látky haritaki mimo již zmíněné potlačují kašel, mírně roztahují průdušky a usnadňují dýchání.

O několik odstavců výše byl popsán antibakteriální efekt vůči Helicobacteru pylori, čímž se nepřímo přispívá kegastroprotekci a preventivnímu zásahu vůči vzniku gastritid, zánětům a vředům žaludku. K tradičnímu ayurvédskému užití haritaki jakolaxativa lze zmínit vědecky dokázaný fakt, že obsahové látky sušeného plodu haritaki přispívají ke zvýšení doby potřebné k vyprázdění žaludku. Tento efekt se nepřímo připisuje jako kombinace s protektivním efektem na sliznici žaludku a preventivním účinkem proti vzniku duodenálních vředů. Jedna studie dokonce prokázala antispasmodický efekt (protikřečový) hladké svaloviny střev. Racionálně se tím potvrzuje pozitivní účinek tradičního pojetí indické medicíny v léčbě trávicích obtíží obecně, zvláště pak zácpy.

Byl potvrzen efekt obsahových látek haritaki na stimulaci nervového systému skrze smyslové orgány avzpruhu mysli při stresovém vytížení. Obsahové látky přispívají ke zdravé pleti a zdá se, že podporují schopnost reprodukce organismu. Na zvířecích modelech byl popsán zvýšený očišťující efekt haritaki mechanismem zvýšené aktivity močového systému a odbourávajícího metabolismu glukózy.

Účinné látky:

Výzkumníci a chemičtí analytici přišli na velké množství obsahových látek haritaki, nicméně další se zřejmě budou v budoucnosti teprve izolovat. Zatím největší počet derivátů bylo extrahováno z rodiny glykosidických derivátů. Nejznámější z nich jsou triterpenické arjunglucosid I, arjungenin nebo chebulosidy I a II. Dále jsou významné různé kumariny konjugované s gallovou kyselinou (dohromady chebulin) nebo egallovou kyselinou, chebulylglucopyranosou, chebulovou kyselinou, atd... Fenolické látky zahrnují mimo jiné ethyl galát, terflavin A, luteolin (také kyselina luteinová), tanniny, terchebin a punicalagin.

Tradiční dávkování:

Existuje velká řada možností užívání haritaki. Jedna z možností je 5-10 g práškovaného plodu haritaki, který byl přes noc ponechán nabobtnat ve 150 ml vody, užít ráno na lačno, 30 minut před jídlem. Stejné množství se ve stejném množství vody může nechat projít varem a poté přes noc nechat louhovat. Lze však podat 3-5 gramů suchého práškovaného haritaki.

Pěstování:

I když se pěstuje v mnoha zemích jihovýchodní Asie, v Indii, Turecku nebo Egyptě, nejsou dostupné přesně a jasné instrukce ohledně pěstování haritaki v těchto zemích. Zřejmě neexistují záznamy o možném pěstiteli v mírném pásmu, a proto nelze říct, jak dobře by se haritaki dařiilo v ekologickém prostředí a podnebném pásmu České republiky.

Zákazníci, kteří si koupili tento produkt, přidali do košíku také: